15 November, 2017

Depression vid demenssjukdom.

Som de flesta vet så arbetar jag på en demensavdelning på ett äldreboende här i Smedby. Jag har arbetat med människor med demenssjukdom i ungefär 5 års tid nu och det är ett arbete som ger mycket glädje och är väldigt givande.  Det finns många olika demenssjukdomar och alla ter sig på olika sätt, vilket gör att man måste anpassa dagarna olika för olika individer.

Att få depression vid demenssjukdom är väldigt vanligt och när man arbetar med dessa människor så gäller det att man är uppmärksam på symptomen innan depressionen går för långt och gör att personen ifråga blir helt inbunden, det finns bra läkemedel till äldre människor numera som inte ger biverkningar. Demenssjukdomarna har dock symptom som är väldigt lik just depression och det är därför svårt ibland att avgöra vad som är depression och vad som är demenssjukdomen i sig, men oftast när man arbetat med detta länge så ser man skillnaden och märker förändringen som sker.

I första hand så jobbar man mycket med att förebygga depression genom att få de äldre att känna sig engagerade i aktiviteter och gemenskapen på boendet. De som fortfarande bor hemma är det nog svårare för då man kanske inte har ett stort socialt nätverk och hemtjänsten inte är hos en så ofta som behövs. Många därute lider av depression utan att ens veta om det och många är bra på att "gömma" sitt mående för sina nära och kära. Därför är det viktigt att som anhörig känna till symptom och beteenden som uppstår vid depression.



Jag är medlem i Demensförbundet sen snart 2 år tillbaka eftersom jag arbetar med detta och även att min egen mor har pannlobsdemens.

Demensförbundet har väldigt mycket bra information på sin hemsida och även bra böcker om man vill veta mer om demens. Information om just depression vid demens, hittar du HÄR.

Obs! Detta är ett sponsrat inlägg av Demensförbundet via Tourn

No comments:

Post a Comment